Duiken met een droogpak voor beginners (2024)

Door: Marco HartmanReacties: 0

In koud water (water onder de 13℃) adviseren wij duikers altijd te duiken met een droogpak. Een droogpak is volledig waterdicht en zorgt voor isolatie via luchtruimte in het droogpak. Die luchtruimte in combinatie met een onderpak zorgt ervoor dat je het warm blijft en comfortabel kunt duiken. Het is belangrijk dat je je onderpak aanpast op de temperatuur tijdens en diepte van je duik. In deze blog lees je alles over droogpakken.

Wat draag je onder een droogpak?

Wanneer je duikt in een droogpak is het dragen van de juiste onderkleding erg belangrijk. Afhankelijk van hoe koud het water is, kies je je kleding. Heb je een dik Neopreen droogpak? Dan is bij warm weer en (relatief) warm water een dunne onderlaag, zoals een sweater en een joggingbroek waarschijnlijk al voldoende. Wanneer het kouder is, kun je echter beter kiezen voor een onderpak. Deze zijn er in vier verschillende diktes en houden je zelfs bij lange, diepe duiken in koud water warm. Meer informatie over geschikte onderkleding lees je in onze blog over onderpakken voor droogduiken.

Duiken met een droogpak voor beginners (1)

Trimmen met een droogpak

Als je gewend bent om te duiken met een natpak, zul je bij je eerste duik met een droogpak direct merken dat het trimmen heel anders gaat. Een droogpak geeft je namelijk de mogelijkheid om op je pak te trimmen zoals je dit normaal gesproken met je trimvest doet. Dit doe je door de lucht in je pak te regelen met behulp van de inflator (op je borst) en deflator (op je arm). Je hebt je trimvest in principe niet nodig om je diepte te bepalen, omdat je ook kunt trimmen met je droogpak. Als het het prettig vindt, kun je je trimvest natuurlijk wel blijven gebruiken om mee te trimmen.

Tip: Met een droogpak kun je simpel en snel lucht uit je pak laten lopen door de arm waar de deflator op zit omhoog te bewegen. Zodra je je arm weer langs je lichaam houdt, kan er geen lucht meer ontsnappen en blijf je op de gewenste hoogte hangen.

Duiken met een droogpak voor beginners (2)

Controleer je droogpak voor je duik

Een droogpak is zo ontworpen dat je als duiker helemaal droog blijft. Voordat je gaat duiken, is het wel belangrijk om een aantal zaken te controleren, zodat je zeker weet dat er geen water in je pak kan komen als je eenmaal onder water bent.

Polsafsluiting

Controleer of de seal bij de pols strak om de huid heen zit en volledig aansluit. Het materiaal van je seal is afhankelijk van je droogpak. Seals worden gemaakt van latex, neopreen of siliconen die als het ware aan je huid plakken. Ze zorgen ervoor dat er geen water meer naar binnen kan komen.

Nekafsluiting

Net als de polsseal, moet de nekafsluiting ook helemaal aansluiten op de huid. Een neopreen nekseal moet naar binnen worden gevouwen om ervoor te zorgen dat het materiaal op de huid plakt. Dit is niet nodig bij latex en siliconen nekseals. In alle gevallen is het belangrijk om te controleren of de seal volledig aansluit op de huid.

Rits

Je trekt je droogpak aan door de grote rits op het droogpak. Deze rits is waterdicht en zorgt ervoor dat er geen water meer naar binnen kan komen. Het is belangrijk om je rits goed te verzorgen, zodat deze soepel blijft. De meeste droogpakken hebben een bescherming voor de droogrits. Vaak in de vorm van een extra beschermrits of een flap die over de rits gaat. Dit hangt af van welk droogpak je hebt.

Duiken met een droogpak voor beginners (3)

Wat neem je mee tijdens je duik?

Dankzij de grote opbergzakken op je droogpak kun je veel handige accessoires meenemen tijdens je duik. De zakken zitten vaak op de benen en bieden tijdens je duik ruimte voor bijvoorbeeld je reservemasker, een lampje en wetnotes om onder water aantekeningen te maken. Meer weten over de accessoires van droogpakken? Je leest het in deze blog.

Snel duiken in je droogpak

Duiken in een droogpak is niet moeilijk, je zult er alleen wel even aan moeten wennen. Zodra je gewend bent, zul je merken dat duiken in een droogpak niet veel verschilt van duiken in een natpak. Nog een groot voordeel van een droogpak is dat je thuis je onderkleding al aan kunt trekken. Aan de waterkant hoef je alleen je droogpak nog maar aan te doen en ben je binnen een mum van tijd klaar voor je duik.

Meer weten over duiken met een droogpak?

Wil je meer informatie over de verschillende soorten droogpakken of de bijbehorende onderkleding? Wij helpen je graag! Neem contact met ons op via mail, telefoon of chat of kom langs in onze megastore in Nijverdal.

Duiken met een droogpak voor beginners (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kimberely Baumbach CPA

Last Updated:

Views: 6144

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kimberely Baumbach CPA

Birthday: 1996-01-14

Address: 8381 Boyce Course, Imeldachester, ND 74681

Phone: +3571286597580

Job: Product Banking Analyst

Hobby: Cosplaying, Inline skating, Amateur radio, Baton twirling, Mountaineering, Flying, Archery

Introduction: My name is Kimberely Baumbach CPA, I am a gorgeous, bright, charming, encouraging, zealous, lively, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.