Waarom gebruikt de koning nummerplaat AA-86? (en meer feiten over kentekens) (2024)

Hoe zit het eigenlijk met het kenteken van de koning en de auto's van het koningshuis? Zes dingen die je moet weten over (koninklijke) Nederlandse kentekens.

Door Tamara Paulus

Je hebt misschien wel eens een auto zien rijden waarvan het kenteken begon met AA. Ha, een lid van het Koninklijk Huis! Waarom gebruiken zij een speciaal kenteken? Waar staat AA voor? En kan de koning een boete krijgen voor te hard rijden? We leggen het je uit aan de hand van vijf feiten!

1. Het kenteken stamt uit 1898

Auto's waren niet altijd voorzien van een kenteken. Dat veranderde op 20 februari 1898. Toen werd het rijksnummerbewijs ingevoerd. Voertuigen die zich mechanisch voortbewogen, meer dan 150 kilo wogen en gebruik maakten van rijkswegen, moesten voortaan een vergunningsnummer dragen. Deze zwart-op-witte of wit-op-zwarte platen werden aan de voorkant van het voertuig bevestigd. De nummerplaat was geboren.

Het rijksnummerbewijs ging niet erg lang mee, het laatst uitgegeven volgnummer was 2065. In 1906 stapt Nederland over op een ander systeem: het provinciaal nummerbewijs.

2. Het Koningshuis had niet altijd een aparte kentekenserie

Bij het provinciaal nummerbewijs kreeg elke provincie een eigen beginletter. Kentekens bestonden voortaan uit die letter, gevolgd door maximaal vijf cijfers. Was het getal 99999 bereikt? Dan werd er een Z achter de provincieletter gezet. Daarna begon de reeks opnieuw. Werd de 99999 nogmaals aangetikt? Dan begon de reeks voor een derde keer, met de letter X achter het provincienummer. Ook het nummerbord zelf kreeg een ander uiterlijk: wit op donkerblauw (er wordt ook wel eens gesteld dat het korenblauw was).

Er golden een paar uitzonderingen. Voor Nederlanders in het buitenland, buitenlanders in Nederland, ambassadepersoneel en mensen zonder vaste woon- of verblijfplek werd vaak een kenteken met een aparte beginletter uitgegeven (R). En vanaf 1937 kregen voertuigen die geëxporteerd werden als beginletter een X.

Opmerkelijk is dat leden van het Koningshuis in die tijd nog geen gebruik maakten van een apart kenteken. Ook zij maakten gebruik van het provinciaal nummerbewijs. Zo kreeg prins Bernhard het kenteken HX-13 toebedeeld. HX stond voor Zuid-Holland. Het nummer 13 heeft hij de rest van zijn leven voor zijn nummerplaten gebruikt.

3. De letters AA op het kenteken zijn in 1951 ingevoerd

In 1951 werd in Nederland het huidige kentekensysteem in gebruik genomen. Met dit zogenoemde sidecode-systeem waren kentekens niet langer persoonsgebonden, maar voertuiggebonden. Behalve voor leden van het Koningshuis. Die kentekens bleven persoonsgebonden en werden voorzien van de letters AA. Dit werd gedaan om de auto's makkelijk herkenbaar te maken.

4. AA staat nergens voor, de cijfers erachter ook niet

Waar staat die AA op het koninklijke kenteken voor? Nou, eigenlijk nergens voor. Het is gewoon twee keer de eerste letter van het alfabet. Verder zit er geen gedachte achter.

En het nummer achter AA dan? Vaak gebruiken we een laag nummer om aan te geven dat iemand belangrijk is. Zo vinden veel sporters het fijn om het rugnummer 1 te dragen en noemen we de baas van een organisatie ook wel de eerste persoon van dat bedrijf. Maar dit geldt niet voor de nummerplaten van het Koninklijk Huis. Het hoogste (of laagste, net hoe je het bekijkt) nummerbord (AA-1) wordt niet speciaal gereserveerd voor het staatshoofd. Het nummer achter AA zegt dus ook niks over belangrijkheid.

Naast leden van de koninklijke familie, kunnen ook hoffunctionarissen gebruik maken van de auto's met een AA-kenteken. Overigens hebben niet alle auto's die gebruikt worden door het Koninklijk Huis een kenteken dat begint met AA. Er zijn ook auto's die gebruik maken van een standaardkenteken.

5. De koning zal waarschijnlijk nooit een boete krijgen

De auto's van het Koninklijk Huis zijn dienstauto's. Ze worden vrijwel nooit door leden van de koninklijke familie zelf bestuurd. Dat maakt dat de koning niet heel veel kansen heeft om bekeurd te worden. Hij zit immers bijna nooit zelf achter het stuur.

Daarnaast staan de auto's van het hof ook niet op naam van de koning, maar op naam van het Hoofd Algemene Zaken van het Koninklijk Staldepartement. Die persoon zet de handtekeningen voor alle koninklijke kentekens. Het is dus erg onwaarschijnlijk dat de koning ooit zelf een boete zal krijgen voor wangedrag in het verkeer.

Bij een overtreding met een van de hofauto's ontvangt het Koninklijk Staldepartement een brief van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Daarin wordt gevraagd naar de reden van de overtreding. Vaak wordt de zaak dan niet verder vervolgd. Maar niet altijd, een enkele keer kan het voorkomen dat er een bekeuring betaald moet worden.

Meer van Quest

Waarom gebruikt de koning nummerplaat AA-86? (en meer feiten over kentekens) (3)

Het koningshuis

Dit was de mafste Koninginnedag-optocht ooitVijf dingen die je wil weten over de tompoesDe 7 beste tips voor een geslaagde vrijmarktWat moet je doen als de koning op bezoek komt?

Advertentie - Lees hieronder verder

Waarom vieren we Koningsdag?Heeft de koning een paspoort nodig?Zeven dingen die je nog niet wist over KoningsdagWaarom de Nederlandse vlag rood-wit-blauw is
Vijf vragen en antwoorden over het koningshuisKan de Nederlandse koning ook in de cel belanden?5 feiten over oud-Hollandse spelletjesTest: hoe Willem-Alexander ben jij?

Advertentie - Lees hieronder verder

Waarom gebruikt de koning nummerplaat AA-86? (en meer feiten over kentekens) (2024)
Top Articles
Interim Chancellor Dr. Heather Norris Update from App State — Friday, August 9, 2024 - WataugaOnline.com
MHADA Lottery 2024 Mumbai: Step-by-Step Guide & Eligibility
Spasa Parish
The Machine 2023 Showtimes Near Habersham Hills Cinemas
Gilbert Public Schools Infinite Campus
Rentals for rent in Maastricht
159R Bus Schedule Pdf
11 Best Sites Like The Chive For Funny Pictures and Memes
Finger Lakes 1 Police Beat
Craigslist Pets Huntsville Alabama
Paulette Goddard | American Actress, Modern Times, Charlie Chaplin
Red Dead Redemption 2 Legendary Fish Locations Guide (“A Fisher of Fish”)
What's the Difference Between Halal and Haram Meat & Food?
Rugged Gentleman Barber Shop Martinsburg Wv
Jennifer Lenzini Leaving Ktiv
Havasu Lake residents boiling over water quality as EPA assumes oversight
Justified - Streams, Episodenguide und News zur Serie
Epay. Medstarhealth.org
Olde Kegg Bar & Grill Portage Menu
Half Inning In Which The Home Team Bats Crossword
Amazing Lash Bay Colony
Cato's Dozen Crossword
Cyclefish 2023
What’s Closing at Disney World? A Complete Guide
New from Simply So Good - Cherry Apricot Slab Pie
Ohio State Football Wiki
Find Words Containing Specific Letters | WordFinder®
Abby's Caribbean Cafe
Joanna Gaines Reveals Who Bought the 'Fixer Upper' Lake House and Her Favorite Features of the Milestone Project
Pull And Pay Middletown Ohio
Navy Qrs Supervisor Answers
Trade Chart Dave Richard
Sweeterthanolives
How to get tink dissipator coil? - Dish De
Lincoln Financial Field Section 110
1084 Sadie Ridge Road, Clermont, FL 34715 - MLS# O6240905 - Coldwell Banker
Kino am Raschplatz - Vorschau
Classic Buttermilk Pancakes
Pick N Pull Near Me [Locator Map + Guide + FAQ]
'I want to be the oldest Miss Universe winner - at 31'
Gun Mayhem Watchdocumentaries
Ice Hockey Dboard
Infinity Pool Showtimes Near Maya Cinemas Bakersfield
Dermpathdiagnostics Com Pay Invoice
A look back at the history of the Capital One Tower
Alvin Isd Ixl
Maria Butina Bikini
Busted Newspaper Zapata Tx
Rubrankings Austin
2045 Union Ave SE, Grand Rapids, MI 49507 | Estately 🧡 | MLS# 24048395
Upgrading Fedora Linux to a New Release
Latest Posts
Article information

Author: Eusebia Nader

Last Updated:

Views: 5785

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Eusebia Nader

Birthday: 1994-11-11

Address: Apt. 721 977 Ebert Meadows, Jereville, GA 73618-6603

Phone: +2316203969400

Job: International Farming Consultant

Hobby: Reading, Photography, Shooting, Singing, Magic, Kayaking, Mushroom hunting

Introduction: My name is Eusebia Nader, I am a encouraging, brainy, lively, nice, famous, healthy, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.